Kukuruzni kačamak


Tradicionalno, u našoj porodici za doručak vikendom sprema se kačamak. Sjećam se kako smo sestra, brat i ja ušuškani u toplim krevetima, otvaramo oči, a miris kačamaka se širi kućom. Čujemo dragi tatin  glas: "Doručak je na stolu", i mamin: "Požurite, ohladiće se!" :)
A onda svo troje u isti tren počinjemo sa prijepodnevnim ritualom, jedva čekajući da uživamo u čaroliji ukusa.

Kukuruzno brašno sаdrži niz osnovnih hrаnljivih mаterijа. Koristeći ga u ishrani, povećаvаmo unos vitаminа i minerаlа u naš organizam. Dakle, jasno je da kukuruzno brašno utiče pozitivno na naše zdravlje, te nekad ovo jelo uvrstimo i u ručak.

Pretpostavljam da recept znate, ali hajde da ga ipak napišem za one koji ga nikada nijesu spremali. :)

Potrebno: 1 - 1,5 litara vode, 500 gr kukuruznog brašna, prstohvat soli, 150 gr maslaca, 150 gr kajmaka, 2 kašike pavlake.

Priprema: U posoljenoj kipuću vodu dodati brašno, ali ne treba miješati. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa, kroz koju napravite udubljenje varjačom i ostavite da se kuva na laganoj vatri petnaestak minuta.

Kad brašno nestane sa površine vode, promiješajte kuvajući još par minuta. Gotov kačamak prelijte  ugrijanom prelivom od maslaca, kajmaka i pavlake. Možete ga jesti sa jogurtom, salatom.

P.S. Ukoliko želite posni kačamak, umjesto maslaca, koristite margarin, i nemojte dodavati kajmak i pavlaku.

Prijatno!


Коментари