Slana torta od palačinki sa koprivom i blitvom


Već neko vrijeme posmatram prekrasne fotografije slanih torti i stalno razmišljam koju bih mogla napraviti. A, kako svaki mogući i nemogući :) način koristim da konzumiram koprivu, odlučila sam se za neku zanimljivu varijantu pite, torte. U glavi sam već zamišljala taj divni presjek, koji sam, čini mi se, dobila. :) I da, mnogo brzo sam je spremila. 


Sastojci za palačinke:

3-4 jaja (koristila sam domaća, budu mekše), 
2 čaše kisjele vode, 
1 dl ulja, 
čaša i po brašna, 
prstohvat soli. 

Fil: 

250 gr kopriva, 
250 gr blitve, 
3 jaja, 
2-3 kašike pavlake, 
1 kašika kajmaka, 
2 kašike ulja, 
prstohvat soli.


Priprema: 

Opreati koprive i blitvu i isjeckati. Dodati ostale sastojke i izmiješati. Ubutati sastojke za palačinke i peći ih. Ređati u kalupu za torte, jednu palačinku, pa dvije kašike fila (rasporediti ravnomjerno po palačinki). Tako do vrha kalupa. Ubaciti u pekaru i peći oko pola sata na 220 stepeni.


Izrežite tortu i uživajte. :)







Коментари