Patlidžan, tikvica i sarme punjene piletinom i bamijom


Prošli su dani i dani a mene nikako nema na blogu. Doduše, poneki recept sam pisala na Instagramu. :)

Ljeto je moje godišnje doba i htjela sam istinski da uživam u njemu. Mislim da sam donekle i uspjela u tome. I pošto moje omiljeno godišnje doba još uvijek traje, kalendarski, ponijelo me da napravim zanimljivo, hranljivo i veoma ukusno jelo. Sastojke sam improvizovala, i moja želja da bude ukusno, se ostvarila. :)

Recept:
Potrebno (za 4 osobe):
Za punjenje: 2 patlidžana, 2 tikvice, 8 listova blitve.
Za fil: 300 gr mljevene piletine, glavica crnog luka, 2 šargarepe, desetak komada bamije, 2-3 česna bijelog luka, 3-4 kašike ulja, šoljica vode, malo peršuna, kašičica kurkume, kašičica bibera i prstohvat soli.

Priprema:
Operite povrće. Patlidžan i tikvice prerežite po dužini na pola, kašikom izvadite sjemeni dio, isjeckajte ga i stavite u vanglu. Ostatak patlidžana i tikvica posolite i ostavite po strani.
Ostalo povrće isjeckajte na sitne kocke, osim bamije. Nju izrežite na tanke kolutove.
Sve sastojke (povrće i začine) stavite u vanglu sa sjeckanim patlidžanom i tikvicama i pomiješajte.

Tom smjesom punite polovine patlidžana i tikvica i napravite sarme od blitve. Poređajte ih u pekač i prelijte sa 2-3 kašike ulja. Preklopite i pecite 40 min na temperaturi od 220 stepeni.

Uživajte. 😍








Коментари