Oduvijek se u našoj kući mijesi hljeb. Najčešće se radi po sličnom receptu. Različitost se jedino ogleda u odnosu nekoliko vrsta brašna, premda smo ga popularizacijom, s razlogom, određenih sjemenki, nadograđivali.
Ovaj je neobičan po obliku, obično ga pečemo u okrugloj tepsiji. Ovoga puta sam željela da izađem iz komfora, i pekla sam ga u dubokom pravougaonom kalupu, pa izgleda poput onih kupovnih.
Recept:
Potrebno:
200 gr domaćeg pšeničnog brašna,
100 gr kukuruznog brašna,
50 gr heljdinog brašna,
2 kašike lanenog sjemena,
2 kašike suncokretovih sjemenki,
2 kašike golice,
2 kašike susama,
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašičice soli,
1 kašika germe (kvasca),
topla voda (po potrebi).
Priprema:
Sve suve sastojke stavite u vanglu i zamijesite toplom vodom. Ostavite tijesto da se udvostruči pa ga promiješajte, i tako tri puta.
Na pobrašnjenom stolu razmijesite tijesto i stavite u željeni kalup. Ostavite ga da odstoji oko sat i premažite jogurtom, te pospite sjemenkama. Pecite oko 35 minuta na 250 stepeni.
Ostavite hljeb desetak minuta da se istišti u isključenoj rerni.
Izvadite ga iz rerne i uvijte u krpu.
Onda uživajte. :)
Prijatno. :)
Коментари
Постави коментар